صفر تا صد برق صنعتی | کاربردها، تجهیزات و بازار کار

نوشته شده توسط : مدیریت عمران نیرو / تاریخ : مهر 23، 1402 /


ممکن است برای شما هم سوال شده باشد که برق صنعتی چه مفهومی دارد؟ کاربرد آن چیست و شامل چه مواردی می‌شود؟ حوزه برق صنعتی گستردگی خیلی زیادی دارد؛ اما به زبانی ساده‌تر و در یک جمله به کاربرد برق در صنعت گفته می‌شود. برق صنعتی، موضوعات  مختلف و متنوعی را شامل می‌شود و هر روزه تعداد افرادی که به این حوزه علاقه دارند افزایش پیدا می‌کند. یکی از مهم‌ترین مباحثی که در برق صنعتی مورد مطالعه قرار می‌گیرد، بررسی انواع مدار فرمان، مدار قدرت و تابلو برق‌های صنعتی است. مسلط شدن در این زمینه، به شما کمک می‌کند تا خطاها و مشکلات موجود در مدارهای فرمان را بررسی و از وقوع آنها جلوگیری کنید؛ بنابراین اگر به فعالیت در حوزه برق و الکترونیک علاقه دارید و دوست دارید در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنید، در این مقاله با ما همراه باشید تا با جزییات بیشتری آشنا شوید.

 

فهرست مطالب

- برق صنعتی چیست
- تجهیزات برق صنعتی
- کاربردهای برق صنعتی در صنایع
- بازار کار رشته برق صنعتی
- مسئولیت‌های برقکار صنعتی
- مهارت‌های مورد نیاز برای ورود به بازار کار برق صنعتی
- سخن پایانی

 

برق صنعتی چیست

مفهوم برق صنعتی به استفاده از جریان برق در صنعت اشاره دارد. اما این تعریف خیلی ابتدایی و پایه است و مفهوم برق صنعتی در واقعیت کمی متفاوت‌تر است. به بیانی علمی‌تر می‌توان ثابت کرد که استفاده از جریان برق سه فاز ورودی برای راه اندازی دستگاه‌ها و وسایل مختلف در محیط، یکی از کاربردهای برق صنعتی است. برق صنعتی به عنوان یکی از اصلی‌ترین نیازهای صنعت، در تمامی صنایع و کارخانه‌ها استفاده می‌شود. این نوع برق، برای انتقال و تأمین نیازهای برقی صنعتی کاربرد دارد و به دلیل تفاوت‌های زیاد با برق خانگی، به عنوان یک سیستم جداگانه مورد استفاده قرار می‌گیرد. برق صنعتی به صورت سه فاز تولید می‌شود و در شبکه‌های برق صنعتی به کار می‌رود. این شبکه‌ها، به دلیل حجم بالای برق مورد استفاده در صنایع، باید با قابلیت انتقال بالا و پایداری بالا طراحی شوند. همچنین، برای جلوگیری از خطرات احتمالی، نظارت دائمی بر شبکه‌های برق صنعتی لازم است.استفاده از برق صنعتی در صنایع، به دلیل داشتن ویژگی‌های خاص، مزایای زیادی دارد و قابلیت انتقال بالا، پایداری بالا و همچنین قابلیت کنترل بالا را داراست. همچنین، این نوع برق، به دلیل داشتن ولتاژ بالا، امکان استفاده از تجهیزات با قدرت بالا را نیز فراهم می‌کند.

به طور کلی، برق صنعتی به عنوان یکی از نیازهای اساسی صنایع، با توجه به ویژگی‌های خاص خود، امکانات بسیاری را برای صنایع ارائه می‌کند. با توجه به این موضوع، طراحی و ساخت شبکه‌های برق صنعتی با قابلیت انتقال بالا و پایداری بالا، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و نظارت دائمی بر این شبکه‌ها، جهت جلوگیری از خطرات احتمالی، ضروری است.

 

تجهیزات برق صنعتی

ترانسفورماتور، سیستم‌های کنترل و توزیع برق، دستگاه‌های سوئیچینگ و دستگاه‌های اندازه ‌گیری و کنترل نمونه‌هایی از تجهیزات برق صنعتی هستند.  ترانسفورماتورها در دو نوع تک فاز و سه فاز، از تجهیزات اصلی هستند که برای تولید انرژی در برق صنعتی استفاده می‌شوند‌. این تجهیزات در صنایع مختلفی مثل صنعت فولاد، پالایشگاه‌ها و صنایع شیمیایی و برای تغییر ولتاژ بین دو نقطه کاربرد دارند. سیستم‌های کنترل برق هم یکی از تجهیزات برق صنعتی هستند. این سیستم‌ها برای کنترل و توزیع برق در ساختمان‌ها و صنعت استفاده می‌شوند که شامل قطعات الکترونیکی، سوئیچ‌ها، رله‌ها و سایر تجهیزات هستند. ممکن است نام دستگاه‌های سوئیچینگ و دستگاه‌های اندازه‌گیری و کنترل هم به گوشتان آشنا باشد. دستگاه‌های سوئیچینگ برای کنترل جریان برق و اندازه‌گیری و کنترل پارامترهای برقی مانند ولتاژ، جریان و فرکانس کاربرد دارند. 

 

کاربردهای برق صنعتی در صنایع 
 

  • استفاده در فضاهای صنعتی مثل کارخانه و تولیدی‌ها
  • ساختمان‌های مسکونی و بیمارستان‌ها
  • راه اندازی پمپ‌های آب یا پمپ شناور سه فاز
  • تقسیم جریان برق ورودی سه فاز کارگاه‌ها بین تجهیزات مختلف به وسیله کلیدهای اتوماتیک
  • کنترل موتور با برق صنعتی و یک رله هوشمند
  • نمایش جریان فازهای مختلف یک مجتمع مسکونی، بیمارستانی، کارگاه و... به وسیله آمپرمتر دیجیتالی روی درب تابلو برق
  • روشن و خاموش کردن کلیدهای الکتریکی سه فاز و موتورهای تک فاز
  • روشن و خاموش کردن کمپرسور به وسیله کنتاکتور
  • کنترل و کاهش توان راکتیو یک کارگاه با چند خازن
  • روشن و خاموش کردن روشنایی یک محیط با استفاده از کنتاکتور
  • کنترل دور موتور 3 فاز با درایو الکتریکی
  • روشن کردن تیرک‌های مخصوص روشنایی در جاده‌ها با چند کنتاکتور

 

 

بازار کار رشته برق صنعتی

بعد از احداث هر ساختمان، برای برق کشی به یک متخصص برق صنعتی نیاز است و به همین خاطر می‌توان گفت تمامی موسسات، شرکت‌ها، ساختمان‌های اداری و مسکونی به نوعی با این حرفه درگیر هستند. با شرکت در دوره‌های آموزشی و کسب تجربه و تخصص لازم برای کار با دستگاه‌های مختلف می‌توانید به بازار کار رشته برق صنعتی وارد شوید و مسیر آینده خود را از این طریق انتخاب کنید. مسیرهای شغلی این رشته بسیار متنوع هستند. مهندسی پزشکی، تعمیر و نگهداری ابزار دقیق، صنایع غذایی، کارگاه‌های کوچک و متوسط مثل صنایع بسته بندی و گلخانه‌ای، رباتیک و برنامه نویسی رباتیک، برنامه نویسی پی ال سی، مهندسی خرید و فروش ابزار دقیق، کارشناسی ابزار دقیق، صنایع نظامی و موشکی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، اتوماسیون کارخانه‌ای مثل خودروسازی و رباتیک مورد استفاده در خطوط تولید از جمله مشاغل مرتبط به برق صنعتی هستند.
بیشتر افراد فکر می‌کنند که برای ورود به بازار کار این رشته به سرمایه خیلی زیادی نیاز دارند اما واقعیت اینطور نیست. سرمایه اولیه برای شروع مسیر شغلی برای هر فردی متفاوت است و نمی‌توان یک نسخه کلی برای همه افراد پیچید. برای نمونه فردی را تصور کنید که می‌خواهد بعد از گرفتن مجوز فعالیت خود، یک فروشگاه خدمات الکترونیکی تاسیس کند. مسلما تاسیس فروشگاه هزینه‌های زیادی برای اجاره مغازه و خرید تجهیزات اولیه دارد. اما یک برقکار صنعتی، احتیاجی به خرج مبلغ بالا برای شروع فعالیت خود ندارد. بنابراین سرمایه اولیه بر اساس نحوه فعالیت شما مشخص می‌شود.

 

مسئولیت‌های برقکار صنعتی

اگر قصد ورود به بازار کار در حوزه برق را دارید، لازم است بدانید که داشتن اطلاعات درباره تجهیزات برق صنعتی برای فعالیت در این حرفه کافی نیست و از این طریق نمی‌توانید در مسیر شغلی حرفه‌ای قرار بگیرید؛ بنابراین علاوه بر دیدن آموزش‌های مرتبط و شرکت در کلاس‌ها، باید مهارت کار با دستگاه‌های مربوط به حوزه برق صنعتی را داشته باشید.
کار کردن در حوزه برق پیچیدگی و سختی‌های مربوط به خود را دارد و به همین خاطر است که هر کسی نمی‌تواند تبدیل به یک برقکار موفق شود. کوچک‌ترین اشتباه در این فیلد کاری می‌تواند باعث قطع شدن کل سیستم برق مجموعه شود و از این جهت، داشتن تسلط بالا اهمیت بسیار زیادی دارد؛ بنابراین قبل از مشغول شدن و شروع فعالیت خود در این حوزه لازم است که در دوره‌های آموزشی مرتبط شرکت کنید تا دانش و تسلط خود را در این حوزه بالا ببرید.
یک برقکار باتجربه و کاربلد باید در رابطه با نحوه کار با دستگاه‌های جرثقیل سقفی، دستگاه برش، فرز، و سی ان سی، هیترهای صنعتی، کوره‌های القایی یا عملیات حرارتی، کمپرسور، فن‌های هوا، موتورهای الکتریکی تک فاز و سه فاز و دستگاه پاشش رنگ تخصص داشته باشد.

 

مهارت‌های مورد نیاز برای ورود به بازار کار برق صنعتی

برای ورود به مشاغل فنی، یادگیری تئوری مباحث کفایت نمی‌کند. متخصصین برق صنعتی از طریق کار در این رشته، درآمد خوبی کسب می‌کنند. در ادامه قصد داریم به بعضی از مهارت‌هایی که نیاز است در این مسیر یاد بگیرید اشاره کنیم تا بتوانید زودتر به کسب درآمد برسید.

1. داشتن مهارت در ریاضیات
ریاضیات پایه اصلی درس‌ها در رشته مهندسی برق است. برای یادگیری و داشتن مهارت در این رشته باید تسلط خوبی نسبت در مباحث ریاضیات داشته باشید. فضای کاری برق صنعتی به‌ گونه‌ای است که در آن با اعداد و ارقام سرکار خواهید داشت و به همین خاطر بهتر است که رابطه خوبی با ریاضیات داشته باشید.

2. علاقه به انجام دادن کارهای فنی
یک برقکار موفق باید توانایی کافی در انجام امور فنی را داشته باشد. در واقع کلید رسیدن به موفقیت در این حرفه، تسلط به امور فنی است. به همین خاطر لازم است آموزش‌های فنی مربوط به مباحث این رشته را از قبل دیده باشید تا در حین کار دچار مشکل نشوید.

3. مهارت‌های ارتباطی
برقکاری صنعتی پروژه‌ها در قالب تیمی از متخصصین این رشته انجام می‌شود و با همکاری افراد مختلف جلو می‌رود. به همین خاطر برای داشتن نتیجه‌ای بهتر، لازم است مهارت‌های ارتباطی و نرم خود را تقویت کنید تا بتوانید همکاری اثربخشی با بقیه اعضای گروه داشته باشید و پروژه را در زمان مقرر به کارفرما تحویل دهید.

4.کار با سیستم‌های کامپیوتری و برنامه نویسی
داشتن مهارت در کار با سیستم‌های کامپیوتری یکی از مواردی است که روی درآمد شما در مسیر شغلی متخصص برق تاثیر می‌گذارد. مثلا تعیین مقیاس سیم کشی صنعتی فقط با نرم افزارهای کامپیوتری انجام می‌شود و نیاز است که روی کار با نرم افزارهای مربوطه تسلط داشته باشید. تسلط به برنامه نویسی PLC یا دیگر زبان‌های برنامه نویسی مرتبط با رشته برق، از دیگر مواردی است که شما را از دیگر متخصصان این حوزه متمایز خواهد کرد.

5.میزان درآمد متخصص برق صنعتی
یک برقکار حرفه‌ای درآمدی خیلی بالا دارد پس شک نکنید که با داشتن مهارت زیاد در این رشته می‌توانید به درآمد رویایی خود برسید. بهترین مزیت فعالیت در حوزه برق صنعتی این است که هیچ سقفی برای داشتن درآمد تعیین نشده است. پس سعی کنید مشتری‌های زیادی جذب کنید و در شرکت‌های مهم استخدام شوید تا مشکلی از لحاظ مالی نداشته باشید. به طور کلی لازم است بدانید که عوامل زیادی روی میزان درآمد شما به عنوان یک متخصص تاثیر دارد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.

6. میزان تجربه و سابقه کار
مهم‌ترین عامل تاثیرگذار در میزان درآمد، سابقه کاری افراد است. هرچقدر تعداد سال‌های بیشتری در زمینه برق صنعتی تجربه داشته باشید، تسلط و مهارت بیشتری دارید و در نتیجه درآمد شما از آن کار افزایش پیدا می‌کند. تجربه روی کیفیت نتیجه نهایی اثر دارد و بنابراین باعث جذب مشتریان بیشتر خواهد شد.

7. میزان ساعت کاری
همان‌طور که می‌دانید در بیشتر شغل‌ها، افزایش ساعت کاری ارتباط مستقیم با مقدار حقوق دریافتی دارد. حقوق برقکاران صنعتی هم با همین روش محاسبه می‌شود و تفاوتی بین شغل‌های آزاد و شغل شرکتی در محاسبه حقوق وجود ندارد؛ بنابراین کار کردن روی پروژه‌های طولانی مدت باعث افزایش حقوق خواهد شد.

8. منطقه و محل فعالیت
محل و منطقه فعالیت از عوامل دیگری است که روی درآمد شما تاثیر مستقیم دارد. برای مثال یک فروشگاه الکتریکی در مرکز شهر که رفت و آمد بالایی دارد، میزان فروش بیشتری نسبت به محله‌های دیگر دارد. متراژ و ابعاد فروشگاه هم فاکتور دیگری است که افزایش آن باعث می‌شود که تنوع بیشتری از محصولات را به مشتریان ارائه کنید.

9. روابط عمومی بالا
اخلاق حرفه‌ای روی رابطه شما با مشتریان تاثیر گذار است و به همین خاطر باید طریقه برخورد و رفتار با مشتریان را بدانید. روابط عمومی بالا یکی از مواردی است که باعث شکل گیری ارتباط صمیمی با مشتریان می‌شود و از این طریق می‌توانید تعداد بیشتری از مشتریان را جذب کنید.

 

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا شما همراهان عزیز را با حوزه برق صنعتی آشنا کنیم. تخصصی بودن این حوزه باعث شده که کسب مهارت در آن نیازمند همراهی علم و تجربه کافی باشد. فعالیت در این رشته، محبوبیت زیادی پیدا کرده است و بنابراین اهمیت پیدا کردن تسلط و مهارت کافی روز به روز بیشتر می شود. مطالب تئوری و شرکت در دوره های آموزشی برای رسیدن به این هدف کافی نیست و باید به صورت عملی با تجهیزات درگیر شوید. به طور کلی، تجهیزات برق صنعتی بسیار گسترده هستند که سعی کردیم مهم‌ترین این تجهیزات را در این مقاله معرفی کنیم و به کاربردهای آن در صنعت اشاره داشته باشیم. این قطعات برق صنعتی به منظور افزایش بهره‌وری و بهبود عملکرد در صنعت حائز اهمیت هستند. شرکت عمران نیرو سال‌های زیادی است که در حوزه تامین تجهیزات برق صنعتی فعالیت داشته است. برای دریافت اطلاعات بیشتر و آشنایی با خدمات این شرکت را دارید، با ما تماس بگیرید.

0 دیدگاه

دیدگاهی در رابطه با این نوشته به ثبت نرسیده است.
شما اولین نفر باشید.

افزودن دیدگاه

دیدگاه خود را درباره این نوشته بیان کنید - شماره تماس شما در سایت نمایش داده نمیشود.

09981609524